Bajramska hutba muftije za Zapadnu Evropu Dr. Osman ef. Kozlića

Poštovana braćo!

Neka je hvala Uzvišenom Allahu, dž.š, na blagodatima kojima nas je počastio, ali i na kušnjama kojima nas je iskušao, osnažio i ojačao. Neka je salavat i selam na njegovog miljenika i poslanika, Muhammeda, a.s. Hvala Allahu Uzvišenom koji nam je nakon iskušenja i teškoće dao olakšanje da se postupno možemo vraćati našim džamijama i džematskim aktivnostima. Zamolio bih Vas da se i dalje pridržavate mjera kriznih štabova i zdravstvenih ustanova. Čuvajmo svoje zdravlje i život, ali i zdravlje i život onih sa kojima dijelimo svoj životni prostor.

Poštovani glavni imami i imami, poštovani predsjednici naših zajednica u Zapadnoj Evropi, poštovani predsjednici džematskih odbora, drage naše džematlije. Želimo Vam se posebno zahvaliti za Vaše učešće u akciji prikupljanja zekata i sadekatul-fitra u jednistveni fond Bejtul-mal Islamske zajednice u BiH. Povećanjem uplata zekata i sadekatul-fitra iz Zapadne Evrope za skoro 30% u odnosu na prošlu godinu pokazali ste svoju privrženost svome džematu i svojoj Islamskoj zajednici u BiH. Posebno nas raduje jačanje povjerenja u Zajednicu u vremenu ekonomske krize u kojoj je bilo potrebno pokazati visok stupanj solidarnosti sa našom maticom u našoj domovini, Bosni i Hercegovini.

Zahvaljujemo se, isto tako, našim vrijednim imamima, predsjednicima naših zajednica i džemata, kao i svim našim džematlijama za nesebičnu pomoć našoj braći u Sandžaku u njihovoj borbi sa Korona virusom. Jer, oni su dio nas, a mi smo dio njih. Raduje nas što ste tu akciju podržali kroz naše džemate, medžlise i krovne organizacije u Zapadnoj Evropi i što su naša braća u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i drugim mjestima osjetili da nisu sami u iskušenju koje ih je zadesilo. Molim Uzvišenog Allaha da sve Vas za to posebno nagradi.

Poštovana braćo, cijenjene sestre. Zahvaljujemo Vam se, također, što isto to činite sa uplatama kurbana kroz svoje džemate i svoju Zajednicu. Kada uplatimo kurban u svome džematu i to učinimo iskreno u ime Allaha, osim što ćemo pomoći domaću proizvodnju, pomoći ćemo i razvoj sela i oživljavanje stočnog fonda u Bosni i Hercegovini koji je zapao u krizu našim nemarnim odnosom. Pomoći ćemo i naše povratnike i povratničke džemate u manjem entitetu, ali i svoj džemat i svoju Zajednicu. Pomoći ćemo i naš Sandžak i naše medrese, naše odgojno-obrazovne
ustanove i institucije, i što je posebno važno, školovanje budućih imama koji će predvoditi naše džemate širom svijeta.

Poštovana braćo! Kurban ima dva značenja: potrebu čovjeka da se približi Allahu Uzvišenom i njegovo iskazivanje spremnosti na požrtvovanje. Bez naše spremnosti da žrtvujemo svoje vrijeme, svoj trud, ali i ono što čovjek najviše voli-imetak, nema promjena na bolje, nema uspjeha u životu, na individualnom i kolektivnom planu. U toku su pripreme za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini koji će biti održani na jesen 2020.godine. Da bismo mi koji živimo sa svojim porodicama izvan Bosne i Hercegovine glasali, moramo se prijaviti na biračke spiskove. Iako ovaj proces možda izgleda čudno i neobično u savremenom svijetu, mi znamo da nama u Bosni i s Bosnom, kako reče naš uvaženi Reisul-ulema. Dr. Husein ef. Kavazović, valja živjeti sa saburom.

Upravo zbog toga što mnogi, a dušmani ponajviše, žele da nas udalje od Bosne, da nam je u našim očima i srcima našim učine nevažnom, mi je sve više volimo. Ako mi koji imamo pravo na to izvršimo svoju obavezu i damo svoj glas majci Bosni, možemo se nadati da će se stanje promijeniti na bolje, a to znači da počinioci i negatori genocida neće ostvariti svoje ciljeve. Ja sam ubjeđen da će naša dijaspora u narednom periodu, u narednim godinama i decenijama, odigrati ključnu ulogu u očuvanju jedinstva Bosne i Hercegovine, njenom jačanju, stasanju, uzdizanju i prosperitetu. Zato Vas pozivam da se registrujete u narednom periodu i da na narednim lokalnim izborima date glas svojoj domovini.

Molim Uzvišenog Allaha da primi naš kurban, da ukabuli naše dove, da učvrsti naše safove, da nas i naše porodice sačuva od bolesti i iskušenja koja nećemo moći podnijeti.

AMIN!

Copyright © 2020-2024 Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj - Džemat Wiesbaden. Developed by Visualis.