Elvedin Subašić: Jedinstvo nema jednu boju

Bošnjake predstavljaju ljudi koji ne liče na Bošnjake, kazao je jedanput akademik Ejup Ganić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine od 1990. do 1996. godine. To je čovjek koji je bio akter i svjedok različitih političkih procesa, zna javne i dobro zataškane tajne mnogih političara, zna sve greške bosanske politike, ali ne izlazi u javnost kako bi prozivao kolege političare imenom i prezimenom, niti se bavio njihovom prošlošću.

Uoči Dana državnosti BiH mladima u Sarajevu, članovima Mreže mladih Muftijstva sarajevskog, nije pesimistično predstavljao realnost koje imamo napretek, već im je poručio: “Svi mi koji podržavamo državnost slavimo datume koji su povezani i okupljamo se ovako kako to činimo danas. Ima i onih koji su promašili u svojim planovima, oni vjerovatno ne slave sa ovim merakom, kako mi to danas radimo”, rekao je, između ostaloga, akademik Ganić, koji je ranije 2021. godine kazao mladima da ne žure napustiti Bosnu: “Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore, da vidite da će izabrati dobre i sposobne ljude!” Nije agitirao ni za jednu političku stranku, niti je govorio kako su nekada bili sposobni, a da danas možemo birati samo između manjeg zla.

Drugim riječima, vjeruje da kod Bošnjaka još postoje sposobni koji su spremni svoju sposobnost osnažiti moralom, ali i hrabrošću. To ih može izdvojiti i odvojiti od brojnih demagoga koji isijavaju s različitih ekrana.

Često su to iskusni demagozi istureni u javnosti, prije svega politici, koji svojim poltronskim metodama i idejama, zagovaraju jedan vid patriotizma koji može biti svojstven samo ljudima omeđenih osjećajima inferiornosti, organizovanih preko političkih stranaka koje nipodaštavaju svako religiozno, nacionalno ii narodno osjećanje građanina, ili ljudima koji nastoje lažnim patriotizmom ostvariti narcisoidno-utilitarističke ciljeve.

Zbog poltronskog stava prema agresiji na BiH da su taj rat vodili seljaci, da su svi živi podjednako krivi, a samo mrtvi nedužni, oni su spremni predstaviti patriotizam tako da se treba zaboraviti Dan Armije, dan odbrane Sarajeva u Dobrovoljačkoj, uhapšene predsjednike, generale na svjetskim aerodromima, Markale, Omarsku, Aliju Izetbegovića, ali i Iliju Jurišića, Jovana Divjaka i druge koji im remete tu koncepciju da su svi podjednako krivi, jer ovi nebošnjaci su jasno kazali: Bosnu su napale zločinačke horde, a mi smo je branili.

Politika Bošnjaka treba da se temelji na izgradnji povjerenja između naroda i političkih ličnosti, što će voditi jedinstvu, a jedinstvo Bošnjaka u politici, barem u temeljnim idejama, vodit će jedinstvu Bošnjaka i na drugim društvenim poljima.

Svaka nesigurnost naroda proizilazi iz nejedinstvene političke platforme. Naravno, ne platforme koja je dobro iskoristila ovu riječ jedinstvo u svojim nastupima pa je danas imamima na hutbama vrlo opasno izgovoriti ovu riječ, već nadstranačku platformu koja bi, primjera radi, uglas osudila i učinila sve što je moguće da zaustavi nedavno etničko čišćenje u političkim klupama u Općini Srebrenica.

(IIN Preporod)

Copyright © 2020-2024 Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj - Džemat Wiesbaden. Developed by Visualis.