Bajramska poruka za 2020/1441.: Fahrudin ef. Džinić, gl. imam Medžlisa IZ-e Frankfurt

Draga braćo i sestre,

poštovani imami, predsjednici džemata i članovi džematskih odbora Medžlisa Frankfurt, cjenjeni članovi i pripadnici Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, drage naše džematlije.

Večeras se rastajemo sa mubarek mjesecom ramazanom, mjesecom milosti i oprosta, istinske slobode i zadovoljstva, radosti i ljepote, lahkoće i stvarnog uspjeha. Iako smo mubarek mjesec ramazan dočekali a sada i ispraćamo u posebnim okolnostima, vjerujem da će on, kod svih nas ostati upamćen kao mjesec lijepih doživljaja, osjećanja i nezaboravnih porodičnih susreta. Bili smo spriječani da uživamo u ramazanskim ljepotama u našim džamijama, ali oživljavanje porodičnih džemãta u našim domovima, učvrstilo je vezu među članovima naših porodica i tako ponudilo jedno novo ramazansko iskustvo, čije rezultate sada sa radošću vidimo.

Vrijeme pandemije nije nas spriječilo da izvršavamo vjerske propise i pokažemo brigu prema našoj zajednici, narodu i domovini. Sretan sam da mogu posvjedočiti da su pripadnici islamske zajednice, svojim ponašanjem pokazali visok nivo odgovornosti ali i dobrote koja ih je krasila u proteklim danima mjeseca ramazana. To raduje svakog od nas i otvara vrata nade da ćemo uspjeti iz ovog stanja izaći stabilniji, organizovaniji i uspješniji.

Cjenjeni pripadnici islamske zajednice,

Mi muslmani, dio smo ovog društva u kome trebamo dati svoj udio. Pred nama su novi izazovi i zadaće koje trebamo ispuniti kako bi ostvarili ugled, poziciju i poštovanje u društvu. Put do ostvarenja ovog cilja vodi nas kroz našu zajednicu, džemat, porodicu, naše projekte kroz koje se kalimo i snažimo kako bi mogli odgovoriti zahtjevima i potrebama vremena u kojem živimo. Zato se danas više nego ikada osjeća potreba da napravimo korak naprijed, da pokažemo međusobni merhamet a ostavimo grubost i rasprave, da molimo jedni za druge i pomažemo jedni druge, da ono što nas tišti i boli podijelimo sa svojim bratom i sestrom, jer sam siguran, da će nam nakon toga biti lakše.

Vrijeme je da počnemo razovarati umjesto raspravljati, jer jedino tako možemo otkriti i otkloniti nedostatke i prepreke, savladati izazove i riješiti probleme koji nas svakodnevno pritišću i stvaraju ogroman bol i nemir u našim prsima i glavama.

Plemenite duše i vrijedni insani,

U bajramskim danima razmišljajmo o našim novim projektima i uspjesima. Planirajmo i savjetujmo se. Napravimo korak naprijed, tako što će svaki pojedinac dati svoj doprinos ka uspostavi međusobnog razumjevanja i dijaloga. Smatram da imam džemata mora svakodnevno osluškivati i razumjevati potrebe, zahtjeve i želje svojih džematlija ali nikada nesmije praviti kompromis na račun svoje vjere i jedinstva zajednice radi ispunjenja pojedinačnih želja. Džematlije trebaju slijediti svoje vođe i imame, iako nisu bezgriješni, jer ljudi koji rade oni i griješe, ali nema Božije milosti, bereketa i napretka bez slijeđenja, međusobnog uvažavanja i potpomaganja. Domaćin u kući je dužan uspostaviti dijalog i razgovor sa članovima svoje porodice. Otac je glava porodice, vođa najznačajnijeg a po brojnosti najmanjeg džemata, majka je čuvar kućnog mira, a djeca su radost i snaga porodice. Kada se uloge izmješaju i poremete tada nastaje rasprava i nemir koji često vodi prema svađi a onda prestaje dijalog.

U danima naše bajramske radosti pozivam sve nas i molim, počnimo voditi dijalog, otvarajmo se jedni prema drugima, izađimo iz svojih začaranih krugova, progledajmo očima svojih srca. Otvorimo naše duše i kuće za braću i sestre. Razgovarajmo, tražimo najbolja rješenja postavljenih zadataka, otkrivajmo lijekove naših bolesti, pomozimo svakome ko želi da otkrije svoju ulogu. Ubjeđen sam da u tome jedni drugima možemo pomoći. Nemojmo se stiditi da zatražimo pomoć da nam svima bude bolje.

Braćo i sestre,

Muslimani su dužni uključiti sve potencijale kako bi se ostvario, prije svega moralni i svaki drugi preporod njihove zajednice.

Neka i svaki naš napor koji ćemo poduzeti, svaka žrtva koju ćemo podnijeti u narednom periodu, uključujući se u proces duhovnog oporavka našega naroda, budu namirisani iskrenošću i lijepom namjerom!

Moleći Uzvišenog Allaha za naš zajednički uspjeh te uz iskrene želje da nastupajuće dane bajrama provedemo u radosti i veselju sa svojim porodicama želim svim muslimanima a posebno pripadnicima Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj čestitati ramazanski bajram riječima

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN
Fahrudin ef. Džinić, glavni imam

Copyright © 2020-2023 Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj - Džemat Wiesbaden