Džemat Wiesbaden svečano obilježio jubilarnu 30. godišnjicu

Džemat Wiesbaden, Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ), u okviru višednevnih aktivnosti u nedjelju, 17. decembra, svečeno je obilježio jubilarnu 30. godišnjicu postojanja ovog džemata.

Više od hiljadu džematlija i gostiju iz obližnjih džemata, Bosne i Hercegovine, Austrije i Sandžaka prisustvovalo je završnoj manifestaciji pod naslovom “Nek se naša ljubav širi”.

Program je otvoren učenjem odlomaka iz Časnog Kur’ana polaznika mekteba Imrana Hodžića, te ilahijama u izvedbi polaznika mektepske nastave džemata Wiesabden.

Prisustnima se potom obratio predsjednik Džematskog odbora Wiesabden Almir Handanović, koji je podsjetio na doprinos njegovih prethodnika u razvoju džemata, te s ponosom naglasio da “nije teško biti predsjednik u džematu koji ima dobar tim i dobru ekipu”.

Svečanosti je prisustvovala i Višnja Lončar, generalna konzulica Konzulata Bosne i Hercegovine u Frankfurtu, koja je istakla nemjerljiv značaj i ulogu naših džemata u očuvanju identiteta, ali i svijesti o našoj državi, Bosni i Hercegovini.

Glavni imam Islamske zajednice Bošnajka u Njemačkoj Aldin-ef. Kusur je u svome obraćanju podvukao značaj i ulogu imama u džematu u okviru krovne organizacije, te je, čestitajući Fahrudin-ef. Džiniću 30. godišnjicu, naglasio da je Džemat Wiesbaden primjer kako imam i njegove džematlije trebaju i mogu biti najbolja podrška jedni drugima.

Tim povodom, glavni imam je u ime Izvršnog odbora IZBNJ uručio priznanja imamu Džemata Wiesbaden Fahrudin-ef. Džiniću, predsjedniku ovog džemata Almiru Handanoviću, nekadašnjem predsjedniku Adnanu Džonliću koji je posebno zaslužan za kupovinu vakufskih prostorija u kojima se džemat trenutno nalazi, zatim Rasimu Aličkoviću, članu Izvršnog odbora koji je dao nesebičan doprinos građevinskim radovima i uređenju spomenutih džematskih prostorija, kao i priznanje džematu i svim džematlijama.

WhatsApp Image 2023-12-18 at 09.20.58_e2ba17ad.jpg - Njemačka: Džemat Wiesbaden svečano obilježio jubilarnu 30. godišnjicu
Dr. Ahmed-ef. Purdić

Izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice na ovom događaju, fetvai-emin, dr. Ahmed-ef. Purdić prenio je selame vrhovnog poglavara dr. Huesin-ef. Kavazovića, te je u njegovo ime i u ime Islamske zajednice u BiH čestitao džematu ovu značajnu godišnjicu.

Naglasio je da su naši džemati od vremena osnivanja u najtežim ratnim godinama pa sve do danas bili i ostali dio jedinstvene Islamske zajednice u BiH, uz svoj narod i svoju domovinu.

Izaslanik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji mr. Muhedin-ef. Latifović je u svome obraćanju poseban naglasak stavio na značaj očuvanja džemata i univerzalne vrijednosti koje se kroz džemat promoviraju.

U svome kratkom i emotivnom obraćanju, imam Fahrudin-ef. Džinić se najprije Fatihom sjetio onih prvih, čestitih džematlija koji su udarili temelje ovome džematu, a koji više živu. Zahvalio je porodici, ali i svim svojim džematlijama koji su mu uvijek bili podrška, naglašavajući da uspjeh koji su zajedno postigli treba da bude zalog, podsticaj i motivacija za nove pobjede.

WhatsApp Image 2023-12-18 at 09.20.57_9a2e81be.jpg - Njemačka: Džemat Wiesbaden svečano obilježio jubilarnu 30. godišnjicu
Glavni imam IZBNJ Aldin-ef. Kusur i imam džemata Wiesbaden Fahrudin-ef. Džinić

Posebno je istakao saradnju i podršku članova Izvršnog odbora, te svih dosadašnjih predsjednika koji su, kad god zatreba, na raspolaganju imamu i svome džematu. Posebno dirljivo je bilo kada su najmlađi polaznici mekteba uručili poklon svome imamu povodom 30. godišnjice.

U okviru završne manifestacije “Nek se naša ljubav širi” glavno predavanje je održao hafiz mr. Sulejman-ef. Bugari. Uvijek rado viđen gost i poseban prijatelj ovog džemata, hafiz Bugari je sve prisutne potaknuo na međusobnu ljubav, potporu i podršku, ističući da osjeća jednu posebnu, novu klimu unutar džemata i struktura Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj kakva se do skora nije osjećala.

– Bez ljubavi nema vjere, nema međusobnog razumijevanja, niti napretka na bilo kojem polju – istakao je hafiz Bugari.

On je podsjetio na poznati vjerodostojni hadis Allahovog Poslanika, a.s. u kojem se navodi “Nećete nikada osjetiti slast vječne ljepote dok ne budete vjerovali, a nećete nikada biti istinski vjernici sve dok se ne budete međusobno voljeli”.

U realizaciji programa završne svečanosti učestvovali su i KUD Behar Wetzlar, Ismail Metin iz Wiesbadena koji je svirao naj, književnik Mustafa Širbić, Eldin Huseinbegović i moderator  Adem Hasanović.

Džemat Wiesbaden aktivno i organizirano radi od decembra 1993. godine. Džemat obuhvata sam grad Wiesbaden, kao i okolna mjesta: prema Mainzu – Mainz Kastel, Mainz Kostheim, prema Koblenzu – Bad Camberg, Rüdesheim, Taunusstein, Bad Schwalbach, Idstein, Limburg, Nidernhausen, prema Frankfurtu – Hofheim, Flörsheim, Rüsselsheim i Eppstein.

Članove Džemata Wiesbaden čine Bošnjaci iz Bosne i Hercegovine, Sandžaka, Srbije i Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova, kao i ostali muslimani koji ovu Zajednicu prihvataju kao svoju.

Od 2011. godine, Džemat Wiesbaden posjeduje vlastite vakufske prostorije. Džemat svoju stabilnost ostvaruje kroz kvalitetnu i kontinuiranu komunikaciju sa džematlijama, te kroz ponudu različitih vjerskih, kulturnih i obrazovno-odgojnih sadržaja za svoje članstvo. Džemat je učesnik stalnih međureligijskih susreta, molitvi za mir, općekorisnih kulturno-sportskih, obrazovnih i odgojnih sadržaja, projekata za prevenciju i očuvanje zajedničkih vrijednosti, i drugih aktivnosti od općeg značaja. Aktivnosti Džemata posebno su usmjerene ka izgradnji ličnosti, očuvanju vjerskog, kulturnog i nacionalnog identiteta, kao i doprinosu za opću korist šire društvene zajednice u gradu Wiesbadenu.

– Zahvaljujemo se svim našim džematlijama i dobročiniteljima koji su svojim novčanim prilozima, radom i zalaganjem dali veliki doprinos razvoju našeg džemata. Pozivamo naše mlade da se aktivno uključe u rad džemata, da razvijamo međusobno povjerenje i nadu u bolju i ljepšu budućnost. Posebno iskazujemo zahvalnost našim hanumama, sestrama, majkama i kćerima koje svojim aktivnostima neprekidno unose ljubav, ljepotu, toplinu i srdačnost, dokazujući da čestita žena nije samo temelj u vlastitom domu, nego i u džematu – poručili su iz džemata Wiesbaden.

(Preporod.info)

Copyright © 2020-2024 Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj - Džemat Wiesbaden. Developed by Visualis.