Jubilej džemata Wiesbaden – 30 godina „Jedinstvo u različitosti“

U reprezentativnom prostoru Foruma kulture u Wiesbadenu, 16.12.2023. je održana manifestacija obilježavanja 30 godina rada i djelovanja džemata Wiesbaden.

Ovo druženje je bilo samo dio od cjelokupnog programa obilježavanja jubileja džemata Wiesbaden, koje traje već više dana i podijeljeno je u više različitih programa. Glavni imam IZBNJ Aldin ef. Kusur, Gosti iz uprave grada Wiesbadena, predstavnici vjerskih zajednica ( katoličke, jevrejske i evangelističke), generalna konzulica Bosne i Hercegovine u Frankfurtu, predstavnik Rijaseta kao i mnoge druge zvanice, obilježili su ovo večer. Predstavljen je kratki video uradak, povijesti i rada džemata, nakon čega su se prisutnim obratili domaćini ali i gosti programa.

Fahrudin ef. Džinić, imam džemata Wiesbaden od njegovog osnutka 1993. godine istakao je kako 30 godina nije velika povijesna vremenska odrednica, ali je u životu jednoga čovjeka velika stvar.

Želim da i u buduće zajednički doprinesemo razvoju ovoga grada, jer je on naša zajednička domovina.

“Naša vrata su otvorena već 30 godina, za sve one koji žele doći. Mi kao zajednica i ja kao imam sam i dalje svim građanima Wiesbadena na raspolaganju i mi svojim radom izgrađujemo mostove zbližavanja i pozivamo sve da nam se pridruže”.

Predsjednik gradske skupštine grada Wiesbadena dr. Obermayer je pohvalio rad džemata Wiesbaden

“Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj, džemat Wiesbaden je dio grada Wiesbadena i primjer je u integraciji u Wiesbadenu. Vi pozivate sebi, razvijate dijalog, otvoreni ste za sve i svakoga”.

Predstavnik jevrejske zajendice je kazao kako jubilej nije samo prilika da pogledamo unazad našu zajedničku povijest, nego i prilika da jačamo za zajedničku budućnost naše zajedničko prijateljstvo i projekte zajednice koji nas spajaju.

Ovo je bila prilika da se istakne važnost naših džemata kao vjerskih zajednica, koji su svojim dugogodišnjim neumornim radom dali značajan doprinos u pozitivnom imidžu velikog broja gradova u Njemačkoj.

Predstavnik evangelističke crkve Andreas dugogodišnji prijatelj džemata Wiesbaden, poklonio je imamu Džiniću knjigu Kaligrafiebuch “Musik fur Augen” kao simbolički čin zajedništva u različitosti.

Aldin ef. Kusur glavni imam IZBNJ je čestitao džematu jubilej istakavši kako je ovaj džemat primjer dobrog rada i istinski reprezetant Zajednice.  “To je trud i rada našega imama Fahrudin ef. ali i čitavog tima ljudi koji godinama bdiju nad ovim džematom.

Kroz program, koji je vodio Adem Hasanović, sekretar IZBNJ, svojim izrazom au se predstavili, pjesnik i književnik Mustafa Širbić kao i Eldin Huseinbegović svojim posebnim interpretacijama.

U nastavku je organizirana i podijum diskusija sa eminentnim gostima koju su prisutnim predstavili temu Jedinstvo u različitosti – Einheit in der Andersartikgeit.

Copyright © 2020-2024 Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj - Džemat Wiesbaden. Developed by Visualis.