Neka nam je sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Danas je 1. mart, Dan nezavisnosti matične države svih Bošnjaka, Bosne i Hercegovine, ma gdje bili i svih njenih građana koji je osjećaju svojom državom. Prvog marta 1992. godine građani Bosne i Hercegovine izašli su na referendum i glasali za nezavisnost, suverenost i cjelovitost svoje zemlje u njenim historijskim i međunarodno priznatim granicama. Ovaj izuzetno važan dan, zlatnim slovima je upisan u hiljadugodišnju historiju naše zemlje. Nažalost, ovaj historijski trenutak obilježen je agresijom susjednih zemalja na Bosnu i Hercegovinu u kojoj je živote izgubilo stotine hiljada ljudi, više od milion protjerano, a ratnim zločinima i genocidom potpuno uništena multietnička struktura naše zemlje. Iako su događaji koji su uslijedili bili nemili za našu domovinu i naš narod, ipak se danas s ponosom prisjećamo prvog marta 1992. kada smo odlučno ustali i umjesto ropstva i tiranije izabrali slobodu za koju se morala krv prolijevati.

Ovom prilikom posebno izražavamo svoje duboko poštovanje svim hrabrim patriotima koji su u najtežim okolnostima branili i odbranili Bosnu i Hercegovinu od agresora. U toj borbi mnogi od njih izgubili su svoje živote i zdravlje. To nikad ne smijemo zaboraviti. Zato se sa velikim ponosom  trebamo sjećati tih velikih i hrabrih ljudi i ne dozvoliti da ono što su oni odbranili svojim životima bude na bilo koji način dovedeno u pitanje.

Borba za BiH još nije završena. Još uvjek se traže nestali, još nisu kažnjeni svi ratni zločinci, još se nisu vratili svi prognani, njena državnost se još uvjek dovodi u pitanje. Stoga je pred nama jedna demokratska, ustavna i zakonita borba za civilizacijske vrijednosti kakve su stoljećima krasile našu domovinu. Neka nam Dan nezavisnosti i njegov značaj bude podstrek da neumorno radimo za dobrobit naše države i našeg naroda.

Mi muslimani, Bošnjaci, volimo svoju domovinu Bosnu i Hercegovnu, a to svjedoči da smo mi autohtoni narod, dakle starosjedioci a ne došljaci. To smo dokazali tokom hiljadu i više godina postojanja Bosne.

Dobri Bošnjaci, makar i hiljadama kilometara bili udaljeni od svog ognjišta, vole svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, jer je to dužnost sveta. Vole Bošnjaci i sve čestite građane naše Bosne i Hercegovine ma koje vjere i nacije bili. Jednostavno, mi smo narod u koji je Uzvišeni Allah usadio ljubav a ne mržnju.

Na Dan nezavisnosti naše države obnovimo zavjet ljubavi prema domovini, jačajmo patriotsku svijest i žrtvu za njenu dobrobit, snažimo njene institucije i demokratske vrijednosti i podsjetimo se na obavezu da je svaki Bošnjak odgovoran za drugog Bošnjaka ma gdje on bio i živio i da je Bosna i Hercegovina naša matična država i zajednička briga.

NEKA NAM JE SRETAN 1. MART – DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE.

Vaš Džemat Wiesbaden

Copyright © 2020-2024 Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj - Džemat Wiesbaden. Developed by Visualis.