Poruka glavnog imama Medžlisa IZ-e Frankfurt Fahrudina ef. Džinić povodom 1442. hidžretske godine

Draga braćo i sestre,

Cjenjeni imami, predsjednici i članovi džematskih odbora Medžlisa Frankfurt, poštovani članovi i pripadnici Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, drage naše džematlije.

Danas je 1. Muharrem 1442. hidžretske godine. Ovih dana se sjećamo Hidžre našeg poslanika Muhammeda a.s. Hidžra je jedan od najvažnijih događaja u životu Poslanika, s.a.v.s, a time i stalna inspiracija, pouka i poruka njegovim sljedbenicima. Hidžra nije samo historijsko kazivanje, već put usavršavanja čovjeka, kazivanje o razini ljudske istinitosti, ogledalo na kome se jasno odslikava lice ljudskih osobina i mjesto potvrde ljudskih vrijednosti.

Hidžra je preseljenje od sebe prema Gospodaru svome. Muhadžiri i Ensarije iz doba Muhammeda a.s. napustili su kuću prolaznih vrijednosti, kuću tmine i neslobode radi Allaha i Poslanika Njegova, pa su stigli do stepena gdje više ništa nije od njih, niti je šta njihovo.

Hidžra je put slobode, sigurnosti, pravde i otvorenosti prema svima, promovirajući vrijednosti svakoga za dobrobit sviju. Hidžra ashaba iz Mekke u Medinu, je škola za sva vremena u kojoj učimo kako život učiniti kvalitetnim, na šta trošiti energiju i ulagati napor, kako imati i osigurati dom i domovinu, zajednicu i društvo na oba svijeta.

Hidžra je izgradnja stava, uspostava standarda i sistema zaštite svačijeg prava kao i definisanje obaveza svim pripadnicima (medinske) uspješne zajednice.

Zapitajmo se braćo i sestre. Gdje smo mi u svemu ovome. Mi bi da imamo pravednu zajednicu i državu a nepravedno se ponašamo prema sebi i najbližima; mi bi da imamo idealnu zajednicu i državu a nismo u stanju da izvršimo osnovne obaveze prema zajednici i državi. Mi bi da se za sve pitamo i na tome insistiramo, a od odgovornosti bježimo, od učešća u zajedničkom dobru smo dobro udaljeni i sebični, škrti i nezainteresovani. Svi oni koji čekaju šta će neko drugi reći i uraditi a da nemaju svoj osobni stav i da ništa ne čine osim što svakome mahanu nađu, su kukavice i znak da nisu shvatili poruke hidžre.

Najsnažnija Hidžra je pokret srca prema Allahu kroz iskreni ibadet u javnosti i tajnosti. Imam Ahmed bi govorio:”Ako hoćeš da te Allah trajno obasipa onim što voliš, ti budi ustrajan u onome što Allah voli”!

Razmišljajmo o Hidžri kroz ove činjenice:

  • Nema vrata bez ključa – nema problema i prepreke bez rješenja.
  • Zajednica je preča od pojedinaca.
  • Istinski prijatelj je velika blagodat.
  • Otuda je Ebu Bekrova iskrenost i povjerenje jedna od najvećih lekcija Hidžre.
  • Istinskog, predanog i posvećenog vjernika „Dobru“, Allah dž.š., nikada neće ostaviti na cjedilu.
  • Pravo džemata (zajednice, države) je najpreče.
  • Iza pričalica ostaje samo prazan govor.
  • Iza iskrenih koji malo govore ostaju samo dobra djela.

Molim Svemilosnog da nam oprosti i da snage da oprostimo, da se dahom hidžre povežemo, da se od svakog zla iselimo i da se u Kuću Mira, Sloge, Ljubavi i Sigurnosti uselimo.

Svima muslimanima i muslimankama a posebno članovima i pripadnicima Islamske zajednice čestitamo novu 1442. Hidžretsku godinu.

Fahrudin ef. Džinić
Glavni imam Medžlisa Franfurt

Copyright © 2020-2023 Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj - Džemat Wiesbaden