Šesta po redu Mektebijada u džematu Wiesbaden

U nedjelju, 23.6.2024. godine u džematu Wiesbaden održana je (sada već tradicionalna) Mektebijada za polaznike mektebske nastave.

Zapravo, mektebijada nije samo sportski dan za djecu, nego godišnji susret roditelja i djece i radost za sve džematlije. Djeca, dječaci i djevojčice se na taj dan takmiče u sportskim disciplinama: trčanje na 100 metara, skok u dalj i fudbalu. Sva prisutna djeca dobiju medalju kao uspomenu na Mektebijadu, a najuspješniji u spomenutim sportskim disciplinama dobiju i pehare za pojedinačne i kolektivne rezultate.

Osim druženja i radosti za djecu i roditelje, jedan od ciljeva Mektebijade jeste razvijanje pozitivnog takmičarskog duha kod mladih ljudi. Vrijedne džematlije su i ovaj put pripremili razna ukusna jela, kolače i piće za mnogobrojne posjetioce i goste. Za roštiljem su vrijedno radili Esko Mavrić i Muhamed Harbaš, tako da ni ćevapćića nije falilo. Njima i brojnim drugim džematlijama koji su zajedno sa svojim imamom, Fahrudin ef. Džinićem uložili dosta truda da sve protekne u najboljem redu, najiskrenije se zahvaljujemo.

Kuriozitet ovogodišnje Mektebijade u džematu Wiesbaden bilo je učešće komšijskih džemata Medžlisa Frankfurt. Na poziv imama džemata Wiesbaden, Fahrudin ef. Džinića koji je ujedno i glavni imam Medžlisa Frankfurt. Mektebijadi su prisustvovali imami iz džemata IKC Frankfurt, IKC Saarbrücken, IZBNj-Džemat Sandžak Kassel i Limburga sa mektebskom djecom i svojim džematlijama.

Na kraju sportskih takmičenja je odigrana revijalna utakmica između ekipa imama i džematlija. Glavni imam, Fahrudin ef. Džinić je na kraju zahvalio svojim džematlijama za pomoć u organizaciji ovog važnog godišnjeg susreta i izrazio želju da jedna od slijedećih mektebijada bude organizovana u nekom drugom džematu našeg Medžlisa.

 

Copyright © 2020-2024 Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj - Džemat Wiesbaden. Developed by Visualis.