U prostorijama džemata Wiesbaden održana osnivačka skupstina Medžlisa Hessen

U prostorijama džemata Wiesbaden 29.06.2024. je održana osnivačka skupstina Medžlisa Hessen. Nakon utvrđivanja potrebnog kvoruma za legitiman rad skupštine, usvojen je predloženi dnevni red.

Skupštini je prisustvovao predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj Zenahir Mraković kao i glavni imam Medzlis Hessen, Fahrudin ef. Džinić. Uvodno obraćanje je održao predsjednik Mraković istakavši dosadašnju strukturu Zajednice i važnost uspostavljanja središnjeg nivoa organizacije kao i sam tok dosadašnjeg procesa.

Izabrano je Radno predsjedništvo Skupštine, koje je u nastavku sjednice pristupilo predstavljanju jedinstvenog statuta Medžlisa, a koji je kao takav usvojen na jednoj od prethodnih sjednica Skupštine IZBNJ.

Članovi skupštine su nakon diskusije o određenim statutarnim rješenjima i pitanjima koja su pojašnjenja od strane rukovodstva IGBD, jednoglasno usvojili predloženi dokument. Donesena je i službena odluka o osnivanju Medžlisa Hessen, te pokretanju pravne procedure u vezi i zvanične prijave kod nadležnih institucija. Nakon toga se pristupilo kandidaturi za rukovodeće pozicije u budućem Izvršnom odboru Medžlisa. Većinom glasova je za predsjednika Medžlisa Hessen izabran Adnan Džonlić , za potpredsjednika Elvedin ef. Muminović. Budući članovi IO Medžlisa Hessen su još i Alen Čamo i Munir Hodžić, dok je Fahrudin ef. Džinić kao glavni imam Medžlisa član IO po položaju.

Na ovaj način je okončan važan proces službenog osnivanja Medžlisa Hessen, kao trećeg medžlisa u sastavu IZBNJ, koji će u svom radu pokrivati i područje Rheinland Pfalza i Saarlanda, odnosno džemate koji djeluju na ove tri savezne pokrajine.

Proces oficijele uspostave srednjeg nivoa u Zajednici, još je preostao da se okonča na području Bayerna i regije Nord/ Sjever, a što se očekuje u skorom periodu.

Copyright © 2020-2024 Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj - Džemat Wiesbaden. Developed by Visualis.