Wiesabden zapljusnuli talasi ljubavi – Džemat Wiesbaden svečano obilježio jubilarnu 30. godišnjicu

Dana 17.12.2023. godine u Wiesbadenu je u okviru višednevnih aktivnosti svečano obilježena jubilarna 30. godišnjica Džemata Wiesbaden.

Više od 1000 džematlija i gostiju iz obližnjih džemata, Bosne i Hercegovine, Austrije i Sandžaka moglo je uživati u u završnoj manifestaciji pod naslovom‚‘‘Nek se naša ljubav širi‘‘.

Manifestaciju je otvorena učenjem odlomaka iz Časnog Kur’ana polaznika mekteba, Imarana Hodžića, te ilahijama: Zbog tebe, Ahmede, Muhamede i Nek se naša ljubav širi koju su izveli polaznici mektebske nastave Džemata Wiesabden.

Na početku manifestacije najprije se obratio predsjednik džematskog odbora Džemata Wiesabden, gospodin Almir Handanović. Predsjednik Handanović je spomenuo doprinos njegovih prethodnika razvoju džemata, te je s ponosom naglasio da nije teško biti predsjednik u džematu koji ima dobar tim i dobru ekipu.

Džematsku radost je na završnoj svečanosti posebno uljepšao predstavnik države Bosne i Hercegovine. Gospođa Višnja Lončar, generalna konzulica Konzulata BiH u Frankfurtu, istakla je nemjerljiv značaj i ulogu naših džemata u očuvanju našeg identiteta, ali i svijesti o našoj državi, Bosni i Hercegovini.

Glavni imam Islamske zajednice Bošnajka u Njemačkoj, Aldin ef. Kusur je u svome obraćanju podvukao značaj i ulogu imama u džematu u okviru krovne organizacije, te je, čestitajući Fahrudin ef.Džiniću 30. godišnjicu, naglasio da je Džemat Wiesbaden primjer kako imam i njegove džematlije trebaju i mogu biti najbolja podrška jedni drugima. U to ime je glavni imam ispred Izvršnog odbora IZBNJ uručio priznanja: imamu Džemata Wiesbaden, Fahrudin ef. Džiniću, predsjedniku, Almiru Handanoviću, nekadašnjem predsjedniku, Adnanu Džonliću koji je posebno zaslužan za kupovinu vakufskih prostorija u kojima se džemat trenutno nalazi, Rasimu Aličkoviću, članu Izvršnog odbora koji je dao nesebičan doprinos građevinskim radovima i uređenju spomenutih džematskih prostorija, kao i priznanje Džematu i svim džematlijama.

Dr. Ahmed-ef. Purdić

 

Izaslanik Mešihata IZ u Srbiji, mr.Muhedin ef. Latifović je u svome obraćanju poseban naglasak stavio na značaj očuvanja džemata i univerzalne vrijednosti koje se kroz džemat promoviraju. Izaslanik Reisu-l-uleme IZ u BiH, dr. Ahmed ef.Purdić, prenio je selame vrhovnog poglavara IZ u BiH, dr.Huesina ef-Kavazovića, te je u njegovo ime i u ime IZ u BiH čestitao Džematu ovu značajnu obljetnicu. Naglasio je da su naši džemati od vremena osnivanja u najtežim ratnim godinama pa sve do danas bili i ostali dio jedinstvene Islamske zajednice IZ u BiH, uz svoj narod i svoju domovinu.

Glavni imam IZBNJ Aldin-ef. Kusur i imam džemata Wiesbaden Fahrudin-ef. Džinić

 

U svome kratkom i emotivnom obraćanju, imam Fahrudin ef.Džnić se najprije Fatihom sjetio onih prvih,  čestitih džematlija koji su udarili temelje ovome džematu, a koji više nisu s nama. On se zahvalio svojoj porodici, ali i svim svojim džematlijama koji su mu uvijek bili podrška, naglašavajući da uspjeh koji su zajedno postigli treba da bude zalog, podsticaj i motivacija za nove pobjede. Posebno je istakao saradnju i podršku članova Izvršnog odbora, te svih dosadašnjih predsjednika koji su kad god zatreba na raspolaganju svome imamu i svome džematu. Posebno dirljivo je bilo kada su najmlađi polaznici mekteba uručili poklon svome imamu povodom 30.godišnjice.

U sklopu završne manifestacije‘‘Nek se naša ljubav širi‘‘ glavno predavanje je održao Hafiz Mr.Sulejman ef.Bugari. Uvijek rado viđen gost i poseban prijatelj ovog džemata, Hafiz Bugari je sve prisutne, govoreći jezikom duše, potaknuo na međusobnu ljubav, potporu i podršku, ističući da osjeća jednu posebnu, novu klimu unutar džemata i struktura Islamske zajednice Bošnajka u Njemačkoj kakva se do skora nije osjećala. Bez ljubavi nema vjere, nema međusobnog razmumijevanja, niti napretka na bilo kojem polju, istakao je hafiz Bugari. On je podsjetio na poznati vjerodostojni hadis Allahovog Poslanika, a.s. u kojem stoji:

‘‘Nećete nikada osjetiti slast vječne ljepote dok ne budete vjerovali, a nećete nikada biti istinski vjernici sve dok se ne budete međusobno voljeli‘‘.

Hafiz Mr.Sulejman ef.Bugari i imam džemata Wiesbaden Fahrudin-ef. Džinić

Napomenimo i to da su ovu svečanost uljepšali: KUD Behar Wetzlar, Ismail Metin iz Wiesbadena (naj), književnik Mustafa Širbić, Eldin Huseinbegović i moderator, Adem Hasanović.

Riječ, dvije o Džematu Wiesbaden

Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj-Džemat Wiesbaden, aktivno i organizirano radi od decembra 1993. godine. Džemat obuhvata sam grad Wiesbaden, kao i okolna mjesta: prema Mainzu – Mainz Kastel, Mainz Kostheim, prema Koblenzu – Bad Camberg, Rüdesheim, Taunusstein, Bad Schwalbach, Idstein, Limburg, Nidernhausen, prema Frankfurtu – Hofheim, Flörsheim, Rüsselsheim i Eppstein.

Članove Džemata Wiesbaden čine Bošnjaci iz Bosne i Hercegovine, Sandžaka, Srbije i Crne Gore, Makedonije i Kosova, kao i ostali muslimani koji ovu Zajednicu prihvataju kao svoju.

Od 2011. godine, Džemat Wiesbaden posjeduje vlastite vakufske prostorije. Džemat svoju stabilnost ostvaruje kroz kvalitetnu i kontinuiranu komunikaciju sa džematlijama, te kroz ponudu različitih vjerskih, kulturnih i obrazovno-odgojnih sadržaja za svoje članstvo. Džemat je učesnik stalnih međureligijskih susreta, molitvi za mir, općekorisnih kulturno-sportskih, obrazovnih i odgojnih sadržaja, projekata za prevenciju i očuvanje zajedničkih vrijednosti, i drugih aktivnosti od općeg značaja. Aktivnosti Džemata posebno su usmjerene ka izgradnji ličnosti, očuvanju vjerskog, kulturnog i nacionalnog identiteta, kao i doprinosu za opću korist šire društvene zajednice u gradu Wiesbadenu.

U POVODU TRIDESET GODINA NAŠEG DŽEMATA

Zahvaljujemo se svim našim džematlijama i dobročiniteljima koji su svojim novčanim prilozima, radom i zalaganjem dali veliki doprinos razvoju našeg Džemata. Pozivamo naše mlade da se aktivno uključe u rad Džemata, da razvijamo međusobno povjerenje i nadu u bolju i ljepšu budućnost. Posebno iskazujemo zahvalnost našim hanumama, sestrama, majkama i kćerima koje svojim aktivnostima neprekidno unose ljubav, ljepotu, toplinu i srdačnost, dokazujući da čestita žena nije samo temelj u vlastitom domu nego i u džematu.

(Izvor: www.igbd-gw.org)

Copyright © 2020-2024 Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj - Džemat Wiesbaden. Developed by Visualis.