Direktor Malkić: Medresa iskustvo online nastave ima od 2017. godine

Razgovorali smo s dr. hfz. Mensur ef. Malkićem, direktorom Gazi Husrev-begove medrese, o nastavnom procesu tokom vanrednog stanja izazvanog pandemijom. Sve medrese i gimnazije Islamske zajednice su brzo i adekvatno odgovorile novom izazovu i nisu prekidale nastavu koju održavaju sada putem internetskih programa

Razgovarao: Elvedin Subašić

Nastava u Gazi Husrev-begovoj medresi odvija se online. Kakva su dosadašnja iskustva?

DIREKTOR MALKIĆ: Kao što Vam je poznato, u cilju prevencije širenja virusa COVID-19, Vlada Kantona Sarajevo (KS) donijela je Odluku o organizaciji online nastave u odgojno-obrazovnim ustanovama, najprije od 12. do 25. marta 2020. godine, a potom je, 24. marta ove godine, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS donijelo Naredbu kojom se do daljnjeg odgađa redovan odgojno-obrazovni proces u svim predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, te redovni nastavno-naučni proces na svim visokoškolskim ustanovama na području KS.Već 11. marta 2020. godine,dakle, istog dana kada smo dobili informaciju o odluci Vlade i Ministarstva, JU Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu bila je spremna (re)aktivirati platformu G Suite for Education, posredstvom koje se realizira online nastava u Medresi. Naime, učenici i nastavnici JU Gazi Husrev-begova medresa, kao i drugih srednjih škola u KS, od 2017. godine, kada je stupio na snagu Zakon o srednjem obrazovanju, realizirali su online sedmicu tokom svake školske godine. Danas tu nastavu možemo razumjeti i kao svojevrsnu pripremu za situacije u kojima se ne može odvijati redovni nastavni proces, kao što je novonastala situacija sa pandemijom virusa COVID-19.

Koji su se pokazali najveći izazovi u ovakvom procesu?

DIREKTOR MALKIĆ: Pošto se radi o platformi i sistemima koji se konstantno unapređuju i nadograđuju, to zahtijeva i konstantnu edukaciju i usavršavanje nastavnika i učenika, što je vjerovatno jedan od najvećih izazova. Osim toga, rad na ovoj i sličnim platformama zahtijeva opsežnu pripremu i dodatni trud svih učesnika. Treba naglasiti da određeni broj nastavnika ovu platformu koristi tokom čitave nastavne godine.

Iako je fokus na nastavnim jedinicama, postoji li i mogućnost savjetovanja i razgovora s učenicima, te interakcija s njima?

DIREKTOR MALKIĆ: U posljednjih sedam dana poslano je skoro 47.000 e-mail poruka (direktna komunikacija, automatska izvješća, obavještenja o zadacima, podsjetnici…), a to najbolje govori o dinamici aktivnosti na platformi G Suite for Education, koju koriste nastavnici, odgajatelji i učenici JU Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu. Veća interakcija sa učenicima se ostvaruje kroz kombiniranje više dostupnih servisa i aplikacija. Primjera radi, učenici se nalaze u virtualnim učionicama (Google Classroom), potom rade online test koji je izrađen u Google formama/kvizovima, istovremeno mogu biti uživo sa nastavnicima (audio i video kanal) kroz aplikaciju Meet. Dakle, platforma pruža različite mogućnosti unapređenja odgojno-obrazovnog procesa i nadogradnje zamišljenog koncepta online nastave.

Imaju li svi učenici pristup online nastavi i predaju li nastavnici od kuće ili iz Medrese?

DIREKTOR MALKIĆ: Od 485 učenika i učenica, koliko ih trenutno pohađa nastavu u JU Gazi Husrev-begova medresa, samo dvoje je prijavilo problem sa pristupom internetu (tehnički problemi ili nedostatak uređaja za pristup). Upravo radimo na tome da i njih dvoje ima nesmetan pristup online nastavi, nakon čega ćemo moći kazati da svi naši učenici uredno mogu pristupiti i pohađati online nastavu.Prvobitna odluka Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS je predviđala da nastavnici realiziraju online nastavu iz škole, međutim, kasnijim odlukama nadležnih organa usmjerenim, prije svega, na očuvanje zdravlja radnika i njihovih porodica, preporučeno je da nastavnici online nastavu izvode i realiziraju od kuće.

(Preporod.info)

Copyright © 2020-2024 Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj - Džemat Wiesbaden. Developed by Visualis.