Fahrudin efendija Džinić iz Wiesbadena: Bit ćemo džemat za primjer drugima

Džemat iz njemačkog grada Wiesbadena proslavio je 30 godina svog uspješnog postojanja i rada centralnom manifestacijom pod nazivom „Nek se ljubav širi“.

Imam u to džematu je od početka Fahrudin efendija Džinić koji je od 2019. godine i glavni imam medžlisa Islamske zajednice Frankfurt koja obuhvata pokrajine Hessen, Saarland i Rhinland-Pfalz i pokrivaju ukupno 13 džemata.

Razgovarali smo efendijim Džinićem i pitali ga na početku, da li je bio ubjeđen da će i nakon trideset godina ovaj džemat biti uspješan i prepoznatljiv po svom radu i uspjesima?

– U svakom slučaju da sam bio ubjeđen jer sa iskrenim nijetom, iskrenim entuzijazmom kojeg sam tada kao mlada osoba imao na pretek, bio sam ubjeđen da ćemo uspjeti ukoliko se predamo poslu, ukoliko se predamo aktivnostima i ukoliko želimo da ostvarimo svoj cilj. Nikada nisam sumnjao u to,ali je činjenica da sam ponekad išao glavom kroz tri zida,ali dragom Allahu hvala sve se to isplatilo. Danas sam sretan, zadovoljan, ma sretan kao niko na svijetu što danas obilježavamo 30 godina našeg džemata. A, obilježavamo ga u svakom smislu, strukuralno, organizovano, po broju članstva, aktivnostima,a sve je to neuporedivo sa prvim godinama rada. Danas smo prepoznatljivi, slobodno rečeno lideri u gradu Wiesbaden kada je u pitanju Islamska zajednica, kada su u pitanju džemati. Ja sam još uvijek pod emocijama dvodnevnog programa kojeg smo imali, a posebno večeri kojeg smo imali u druženju sa Nijemcima, sa ljudima iz gradske vlasti, sa religijskim zajednicama. Bila je to jedna fenomenalna večer. To je bio samo dokaz da smo radili samo dobre stvari. Te aktivnosti koje smo imali, planirali i ostvarivali, one su sada primjećene od svih naših Bošnjaka, članova, naših simpatizera, ali onih koji nisu muslimani. Dakle pripadnika drugih religijskih zajednica kao i uprave grada. Slobodno mogu da kažem da smo pokupili sve moguće simpatije svih onih koji su bili prisutni“.

Da li to znači da i Nijemci danas drugačije, pozitivnije gledaju na Islam?

-Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj je već poodavno prepoznata kao partner. Sve oči su uprte u nas, ali s tim da mi sa vremena na vrijeme  nismo možda mogli odgovoriti zahtjevima vremena i potreba. Ali, evo već kada govorim konkretno o Visbadenu mi smo sada prepoznatljivi i nismo ni u kom slučaju zajednica koja se zaobilazi, jednostavno smo zajednica koja se traži kako za razgovor isto tako i za kooperaciju u aktivnostima za raznorazne projekte.

Sjedište IZ BNJ nalazi se u prostorija džemata Wiesbaden?

Imate li podatak koliko Islamska zjednica Bošnjaka Njemačke ima džemata pod svojim okriljem?

-Ima tačno 79 registrovanih džemata koji su uvezani kroz krovnu organizaciju, a na tom putu je još nekih deset ili petnaest džemata koji su u fazi osnivanja, stabilizacije i pridruživanju IZ BNJ“.

Koliko džemat u Visbadenu ima članova?

-Do svjetske pandemije imali smo negdje oko 200 članova, a trenutno prelazimo brojku od 400 članova. To je nama jedan pokazatelj ili znak da radimo,da nastojimo pružiti uslugu našim džematlijama i biti za njih tu. Oni su to prepoznali, svakodnevno dolaze, postaju naši članovi i postaju dio ove lijepe naše priče,a koja će  nadam se, inšallah trajati do kraja ovoga svijeta.

Imate vlastite prostorije u samom centru grada?

-Da tako je. To su bile prostorije jedne kršćanske zajednice koja je željela da se fuzionira sa jednom drugom zajednicom, a bili su iskazali želju da to prodaju. Onda smo se dogovorili, preuzeli, preuredili, kupili. Tada je to za nas bilo veoma skupa,a danas taj objekat vrijedi tri puta više. Danas je to jedan od najljepših džamisjkih objekata u gradu Wiesbaden.

U sklopu džemata pokrenuta je i škola na Bosanskom jeziku?

-Ja bih to sada ovako rekao, mi se moramo zahvaliti dragom Allahu što je nas uzeo da budemo dio tog projekta. Mi smo imali nekada Bosansku školu, pa je prekinuta iz objektivnih razloga,a li smo u zadnje dvije godine intezivno radili sa GK BiH u Frankfurtu i generalnom konzulicom Višnjom Lončar koja nam je iskazala svesrdnu podršku u ovom projektu. Kao imam džemata shvatio sam da moram da iniciram pozitivne projekte, pozitivne priče, a moje džematlije sve to prihvataju, slijede me. Nadam se da ćemo ako Bog da i sa Bosanskom školom i sa IZ biti prepoznatljivi pa hajde da budem i neskroman, da budemo primjer kako i na koji način trebaju džemati da funkcionišu.

(Izvor: www.hayat.ba)

Copyright © 2020-2024 Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj - Džemat Wiesbaden. Developed by Visualis.