Glavni imam IZBNJ: Njemačka je prijatelj Bošnjaka i Bosne i Hercegovine

Bošnjaci u Njemačkoj su dobro integrirani i dobro komuniciramo s njemačkim društvom i u tom smislu nemamo značajnijih problema – izjavio je Aldin-ef. Kusur, koji je u aprilu ove godine preuzeo dužnost glavnog imama Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

U razgovoru za Agenciju MINA odnos Njemačke prema Bošnjacima u toj zemlji, ali i Bosni i Hercegovini, ocijenio je prijateljskim.

– Moramo kazati da smo mi Bošnjaci u Njemačkoj u povoljnom položaju, jer nas smatraju onim što i jesmo – evropskim narodom. Dobro smo integrirani, a nama u korist ide i činjenica da su pojedinci koji promoviraju interes Bošnjaka postali bitni akteri u političkim i javnim zbivanjima SR Njemačke, te u svojim ulogama promoviraju procese koji su usmjereni ka dobrobiti Bošnjaka u Njemačkoj, ali i Bosni i Hercegovini. Istina, pojedinačnih slučajeva diskriminacije ima, ne može se isključiti, ali u većini slučajeva to nismo osjetili – kazao je Kusur.

Naveo je i da je u posljednje vrijeme evidentan porast broja Bošnjaka koji dolaze u Njemačku, u potrazi za boljim uslovima života i rada.

– Mi taj porast možemo pratiti kroz članstvo. U posljednjih pet godina je drastično porastao broj džematlija, otprilike deset do 15 posto na godišnjem nivou. Većina onih koji dođu se odmah veže za džemat – kazao je on, istaknuvši da je samo u protekle dvije godine zbog povećanja članstva formirano deset novih džemata širom Njemačke.

S tim u vezi, kako je pojasnio, pred Islamskom zajednicom su otvoreni i novi organizacijski izazovi.

– Naši prostori postaju tijesni, te imamo veću potrebu za mualimima i mualimama. Moramo razmišljati o tome da gradimo nove centre, koji će odgovoriti vremenu i potrebama, koji će omogućiti da se obavljaju sve aktivnosti koje Zajednica provodi. Nastojimo kod djece očuvati bosanski jezik, ali i u ovom polju moramo raditi više. Naime, džemati često preuzimaju brigu o ovom pitanju, iako bi ono trebalo biti u nadležnosti države. Mi pozivamo i nadležne institucije da se aktivnije uključe u ovaj proces – poručio je, između ostalog, glavni imam.

Ukazujući na važnu ulogu džemata za Bošnjake u dijaspori, pa tako i u Njemačkoj, glavni imam je najavio da će se i u predstojećem periodu raditi na njihovom jačanju, kao i uvezivanju, za dobrobit svih Bošnjaka.

– Naši ljudi kada dođu u Njemačku, prva adresa su im džemati, za sva pitanja i potrebnu pomoć i podršku. Kroz džemate mi uvezujemo naše ljude i nastojimo im olakšati. U fokusu djelovanja će biti i pitanje mekteba, nastavnog plana i programa za naš prostor, jer je to ključno u našem misijskom djelovanju. Formirat ćemo medžlise i raditi na njihovom uvezivanju. Raditi ćemo na dodatnom obrazovanju imama, međureligijskoj saradnji, ali i saradnji s državom. Zajedno sa Islamskom zajednicom u BiH ćemo planirati i raditi za budućnost, kako bismo očuvamo vjeru i sve ono što čini naš bošnjački identitet – najavio je efendija Kusur.

Također, podsjetio je i inicijativu o reorganizaciji Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj kako bi ona dobila status korporacije javnog prava, što je ocijenio velikim izazovom. Ističe da bi takvo ustrojstvo Zajednice njen rad učinio opreativnijim i efikasnijim, uz znatne druge benefite.

– To, prije svega, podrazumijeva da Zajednica bude organizirana tako da bude utvrđena vertikalna odgovornost u njenom radu. Trebamo naše medžlise registrirati da bi mogli preuzeti odgovornost u tom smislu. Jedan medžlis je osnovan i registrovan, drugi i treći su u fazi osnivanja. Tražimo rješenja kako da organiziramo i imenujemo da bi imali utjecaja u saveznim državama u kojima djeluju. Onda kada donijemo status korporacije javnog prava imat ćemo određene benefite, ali će biti i dodatne odgovornosti – objasnio je glavni imam.

Dodao je da je Zajednica odlučno krenula naprijed i da su već načinjeni ključni koraci ka realizaciji ovog projekta.

– To je proces koji traje, a koji zavisi i od političkih prilika u državi. Najvažnije je da mi obavimo svoju domaću zadaću, a kada je mi obavimo, onda će onda druga strana vrlo lahko učiniti posljednji korak i priznati na kao korporaciju javnog prava – poručio je Aldin-ef. Kusur.

(MINA)

Copyright © 2020-2023 Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj - Džemat Wiesbaden