Bajramski prijem u prostorijama mesdžida Džemata Wiesbaden

U Wiesbadenu, u srijedu, drugog dana Ramazanskog bajrama, vrelog 05. juna, 2019. godine bilo je i sjetno i svečano. Naime, Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Frankfurt Fahrudin ef Džinić, u dogovoru i pod pokroviteljstvom Muftije za Evropu dr. Osman ef Kozlić u prostorijama neobično lijepo nanovo uređenog interijera mesdžida Džemata Wiesbaden upriličio je bajramski prijem za Predsjednika i članove Mešihata IZ, džematske imame i predsjednike i članove IO MIZ Frankfurt, te Predsjednika IO MIZ Stuttgart, kao i grupu džematskih aktivista.

Iako još uvijek u punom radnom angažmanu proslave bajramskih mubarek dana svečanom prijemu odazvao se najveći broj uzvanika. Rukovođenje programom predato je u ruke mladom Adem ef. Hasanović koji je to radio vrlo vješto i nadahnuto.

Kako je drugi dan Ramazanskog bajrama Dan šehida Bosne i Hercegovine, počelo se sa učenjem Jasini-šerifa i dovom pred duše najčasnijih sinova Domovine.

Ikindijski namaz predvodio je Muftija dr. Osman ef Kozlić koji je u mesdžidu Džemata Wiesbaden održao i svoje prvo bajramsko obraćanje od kada je stupio na dužnost Evropskog muftije.

Kratka obraćanja čelnika trebala su početi sa pozdravnom riječi Predsjednika IO MIZ Frankfurt koji je nažalost ovoga puta bio izostao pa je riječ uzeo Glavni imam i ujedno Imam džemata Visbaden Fahrudin ef Džinić. Zahvalio se prisutnima na odazivu, istakao je kako se uvjerio u dobar rad imama i džematskih rukovodstava na Medžlisu primjetivši da se na terenu u posljednje vrijeme mnogo više radi na realizaciji projekata od značaja za buduće generacije.

U svome pozdravnom obraćanju i Predsjednik Mešihata Pašo ef Fetić pohvalio je sve veće napore imama u radu, u danas sve složenijim uvjetima rada ne zaboravivši istaknuti da je kako posjeta džematima, tako i akcije vezane za zekat, sadekatul-fitr i stipendije Fonda Gazi Husrevbeg  gotovo su za trećinu prevazišli prošlogodišnje rezultate.

Muftija dr. Osman ef Kozlić osvrnuo se na težak rad imama u dijaspori, na kvalitetno organizirane i sprovedene ramazanske aktivnosti po džematima u što se uvjerio prilikom svojih ramazanskih posjeta, ali i na sve manje Bošnjaka u Domovini i sve veći njihov broj ovdje u dijaspori, te da se u svojim planovima predvidi priliv novih džematlija koje treba toplo primiti u okrilje naših džemata.

Nakon ovoga uslijedile su čestitke Muftiji i Gl. imamu a potom i svih ostalih međusobno. Ljubazni domaćini, u prostoriji Džemata priredili su bajramsku večeru gdje su se uz sofru srdačni razgovori produžili do pred večer.

Po završenom prijemu članovi Mešihata, povukli su se,  i održali sjednicu u prostorijama Mešihata, a za to vrijeme domaćin Fahrudin ef, sa članovima Odbora, uz zahvalu za odaziv, ispred Mesdžida ispraćao je goste.

Copyright © 2020-2024 Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj - Džemat Wiesbaden. Developed by Visualis.