Druga kuća za Bošnjake u dijaspori: Obilježavanje 30 godina postojanja Džemata Wiesbaden

Bila je zaista privilegija biti dio Centralne svečanosti povodom trideset godina postojanja i rada džemata u njemačkom gradu Wiesbaden.

Skoro 1000 zvanica stiglo je iz cijele Njemačke, ali i Evrope da prisustvuju ovom skupu koji je na jednom  mjestu okupio imame, akademske radnike, doktore, inžinjere, predstavnike vjerskih zajednica, džemata, ali i običan narod, džematlije, bez kojih ovaj niti bili koji drugi džemat ne bi mogao da funkcioniše, radi i opstane.

Sve je bilo organizirano na jednom zavidnom i prestižnom nivou. Kao specijalni gosti bili su pozvani dr. Ahmed ef. Purdić, izaslanik reisul-uleme IZ u BiH, Fetva-i-emin, Aldin efendija Kusur, glavni imam IZBNJ, Muhedin ef. Latifović, izaslanik mešihata IZ u Srbiji (Sandžak), mr.hafiz Sulejman Bugari, savjetnik crnogorskog reisa Rifata ef. Fejzića, Višnja Lončar generalna konzulica BiH u Frankfurtu.

Dolazak hafiza Bugarija izazvao je pometnju među posjetiocima i gostima, a mnogi od njih htjeli su da razgovaraju sa njim, da se slikaju, da im da poneki savjet. Sa strpljenjem, saburom i srdačnim osmijehom na licu hafiz Bugari svima je izlazio u susret. Njegov govor pamno su pratili svi prisutni u dvorani.

Posebno je bilo zanimljivo obraćanje generalne konzulice BiH u Frankfurtu Višnje Lončar koja je dočekana sa oduševljenjem, a svako malo, njeno obraćanje bilo je prekidano velikim aplauzom.

Lončar je između ostalog istakla kako su džemati jako bitni za sve Bošnjake u dijaspori, kako je to njihova druga kuća. Na kraju je pručila suru iz Kur’ana.

Posebno je bio emotivan govor imama džemata Wiesbaden Fahrudina efendije Džinića, koji se prisjetio početaka rada, razvoja i svih uspjeha džemata u proteklih 30 godina.

(Izvor: www.hayat.ba)

Copyright © 2020-2024 Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj - Džemat Wiesbaden. Developed by Visualis.