Džemat Wiesbaden: Višnja Lončar naučila i proučila suru iz Kur’ana

Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj obilježila je trideset godina uspješnog postojanja i rada

Džemat Visbaden (Wiesbaden) Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj obilježio je trideset godina uspješnog postojanja i rada. Centralna svečanost trajala je dva dana, pod motom “Nek se naša ljubav širi“.

Iskreni prijatelji

Prva večer bila je više akademskog karaktera, kada su bili pozvani predstavnici grada Visbadena, zatim poznati i istaknuti Nijemci iz društvenog i političkog života grada. Druga noć bila je organizirana za sve simpatizere i poštovaoce ovog džemata, a pozivnice za ovo druženje dobili su istaknuti i priznati Bošnjaci iz Njemačke, kao i iskreni prijatelji džemata.

Specijalni gosti bili su dr. Ahmed ef. Purdić, izaslanik reisu-l-uleme IZ u BiH, fetva-i-emin, Aldin efendija Kusur, glavni imam IZBNJ, Muhedin ef. Latifović, izaslanik mešihata IZ u Srbiji (Sandžak), mr. hafiz Sulejman Bugari, savjetnik crnogorskog reisa Rifata ef. Fejzića, Višnja Lončar, generalna konzulica BiH u Frankfurtu, te istaknuti psihijatar Midhat Dizdarević.

Za kulturno-zabavni dio programa bili su zaduženi Eldin Huseinbegović, Ismail Metin, te KUD „Behar“ iz grada Wetzlar-Giessen.

– Naš zadatak u budućnosti je da IZ BNJ podignemo na viši nivo, da, prije svega, dobijemo status korporacije Javnog prava, a shodno zakonima Njemačke, kako bismo Bošnjacima, ali i njemačkom društvu dali još veći doprinos – rekao, između ostalog, u svom obraćanju dr. Ahmed ef. Purdić.

Posebno je bio zanimljiv i emotivan govor generalne konzulice BiH u Frankfurtu Višnje Lončar koja je istakla značaj rada i postojanja džemata i džematlija u Njemačkoj.

– Sretna sam što sam danas ovdje s vama, s mojim narodom. Tokom protekle dvije godine mog mandata moja iskustva s džematima i džematlijama su predivna. Ovom prilikom molim sve poštovane imame, hafize i sve vjerske poglavare da nas sve i dalje držite na okupu. Narod koji imaj svoj čvrst i jasan stav, koji ima svoju viziju, ima svoju sadašnjost, ali i sigurnu budućnost. Mnogo je više naroda nego država, a mi imamo svoju državu, Bosnu i Hercegovinu – rekla je Lončar.

Iz respekta prema islamu Višnja Lončar naučila je i jednu suru iz Kur’ana, koju je na pozitivno iznenađenje svih prisutnih i proučila, dobivši ogroman apluaz više od 1000 posjetilaca.

Obraćanje hafiza Sulejmana Bugarija slušano je veoma pomno, jer je kao i uvijek uspio prenijeti ljudima pozitivnu energiju.

– Ne dajte da vam vjera bude proces, neka bude postupak – rekao je, između ostalog, hafiz Bugari.

Ljudskost i pravda

Fahrudin efendija Džinić već punih trideset godina je imam u džamatu Visbaden, a od 2019. godine i glavni imam meslidža Islamske zjednice Frankfurt, koja obuhvata pokrajine Hesen, Sarland i Rajnland-Falz, a koje pokrivaju ukupno 13 džemata.

– Neka ljubav, ljudskost i pravda budu primjer svima, kao što su i nama bili svih ovih trideset godina. Imali smo veoma teških momenata, ali sve smo prevazišli, pa danas ovdje slavimo trideset godina našeg uspješnog postojanja i rada – rekao je efendija Džinić.

(Izvor: www.avaz.ba)

Copyright © 2020-2024 Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj - Džemat Wiesbaden. Developed by Visualis.