Održan sastanak imama i predsjednika džemata Medžlisa Frankfurt

U prostorijama džamije u Wiesbadenu, 24.10.2020. je održan sastanak  imama i predsjednika džemata  Medžlisa Frankfurt. Sastanku je prisustvovala i delegacija Rijaseta IZ BiH, na čelu sa izaslanikom Reis uleme, Mensur ef. Pašalićem i direktorom Uprave za vanjske poslove i dijasporu Razimom Čolićem te  njihovim saradnicima.

Prisutnima se obratio novoimenovani vršilac dužnosti glavnog imama IGBD mr. Halim ef. Alibašić, izrazivši svoju punu spremnost i otvorenost za daljnju suradnju sa džematima i Medžlisom Frankfurt. Halim ef. Alibašić je naglasio da se samo jakom međusobnom suradnjom, upornim radom i odgovornošću, na čemu će on u svome mandatu insistirati, može polučiti željeni rezultat, te se nastaviti jačati institucija Islamske Zajednice.

U veoma otvorenoj i plodnoj diskusiji sa predstavnicima Rijaseta razgovaralo se o aktuelnim pitanjima i izazovima sa kojima se suočava Zajednica u dijaspori, posebno Njemačkoj, o položaju i stanju džemata te  budućoj organizaciji Zajednice. Posebno je istaknuta važnost ka ulaganju što više napora kako bi se medžlisi, kao srednji nivo Zajednice,  što prije formalno-pravno aktivirali. Direktor Čolić je izvjestio o projektima na kojima Rijaset radi zajedno sa predstavnicima njemačke vlade. Obostrani interes jeste organizacijski i institucionalno snažna Zajednica koja kao takva može da odgovori trenutnim interesima i potrebama svojih članova.

U zavisnosti od aktuelnog stanja u vezi pandemije, ovakvi sastanci će se nastaviti i na drugim medžlisima IGBD. Sastanak je vodio Fahrudin ef. Džinić, glavni imam  Medžlisa Frankfurt.

 

Copyright © 2020-2023 Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj - Džemat Wiesbaden