Održan sastanak Izvršnog odbora Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj

U srijedu je održan sastanak Izvršnog odbora IZBNJ pod predsjedavanjem predsjednika Zajednice Zenahira Mrakovića. Osim članova Izvršnog odbora, sjednici je prisustvovao i posebni savjetnik Reis uleme za dijasporu Senaid ef. Kobilica.

Tretirana su pitanja koja se odnose na naredne kratkoročne radne zadatke Izvršnog odbora, te su doneseni određeni zaključci s tim u vezi.

Predstavljen je prijedlog budžeta za ovu godinu, koji će bit prezentiran Skupštini IZBNJ na narednom zasjedanju na usvajanje.

Razgovarano je o daljnjem toku projekta kupovine administrativnog sjedišta IZBNJ u Frankfurtu i po tom pitanju su usvojeni prijedlozi za što uspješniju realizaciju ovog, za Zajednicu centralnog pitanja.

Usvojen je prijedlog za formiranje radne grupe, odnosno komisije, koja bi se u budućnosti, a na osnovu ukazane potrebe, bavila pitanjima sa kojima se suočavaju imami i članovi džematskih odbora na terenu, analizom stanja i međusobnih odnosa, te lakšim prevazilaženjem aktuelnih izazova u radu.

Pitanje organizacije hadža je također bilo na dnevnom redu i članovi IO su upoznati sa trenutnom situacijom na tom polju. Dogovoreni su daljnji koraci i nastup u skladu sa aktuelnim uvjetima za organiziranje hadža, a koji su zadnjih dana prezentirani od strane ministarstva hadža Saudijske Arabije.

Razmatrana je problematika i upiti pojedinih medžlisa i džemata, te su doneseni potrebni zaključci po tim pitanjima.

Copyright © 2020-2024 Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj - Džemat Wiesbaden. Developed by Visualis.