Ove godine, u organizaciji IZBNJ, rekordnih 192 budućih hadžija i hadžinica

U organizaciji IZBNJ, ove godine u cilju obavljanja hadža, otputovalo je do sada rekordnih 192 budućih hadžija i hadžinica, Allahovih gostiju.

U periodu 04.06.2023.- 11.06.2023. održani su od strane IZBNj, edukativni seminari o hadžu, na svim Medžlisima, a sve u cilju što kvalitetnije pripreme za odlazak i obavljanje obreda pete islamske dužnosti.

Sve hadžije su u četiri grupe avionim doputovale u Džiddu, a zatim hairli stigle u Medinu, odakle ovogodišnje naše hadžije započinju svoje putovanje života.  Po dolasku u grad Božijeg poslanika, hadžije su smještene u Taba Tower Hotel, koji se nalazi u neposrednoj blizini same Poslanikove a.s. džamije.

Naše hadžije pored posjete ovoj džamiji i njenim znamenitostima, obavljene su posjete posjete: džamijama Kuba i Kibletejn, mjestu održavanja bitke na Hendeku i brdu Uhud.

Svakodnevno se educiraju i pripremaju za odlazak u Mekku radi obavljanja Umre i Hadža od strane vodiča Mustafe ef. Hadžića, Izet ef. Bibića i Hamze ef. Subašić kao i uz asistenciju pet pomoćnih vodiča.

Već su dvije grupe stigle u Mekku i obavile obrede Umre, a preostale 3 grupe,  od ukupno 130 hadžija, danas i sutra će im priključiti.

I pored velikog broja neizvjesnosti i poteškoća, uzrokovanih zbog novih pravila dobivanja hadžske vize i načina samog putovanja od strane Ministarstva za hadž Saudijske Arabije, agencija Hidma Reisen na čelu sa Izet ef. Bibićem višemjesečnim nesebičnim zalaganjem, uspjela  je da našim hadžijama omogući što bolje i kvalitetnije uslove putovanja i obavljanja obreda za vrijeme boravka u Medini i Mekki.

Izvor: Igbd.org

Copyright © 2020-2024 Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj - Džemat Wiesbaden. Developed by Visualis.