Poruka hafiza Sulejmana Bugarija povodom 1443. hidžretske godine

Hafiz Sulejman Bugari je, kao i prethodnih godina, putem svoje web stranice uputio poruku i čestitku svim muslimanima povodom nastupajuće 1443. hidžretske godine.

Njegovu poruku i čestitku prenosimo u cjelosti:

“Hvala Allahu Gospodararu svjetova koji robove svoje svemu dobrom podučava i pravoj strani usmjerava. Neka je Njegov selam i blagoslov na učitelja svjetova Muhammeda, a.s., koji je svojom praksom podučavao kako da svako zlo od sebe i drugog odstranimo.

Kada čovjek dušom zastrani, on nije na pravoj strani. On uvijek ističe razlike i stranke. Postaje ravnodušan prema drugome, zlu i nepravdi. Nedozvoljenim i svim se izmima hrani i tako dezorijentiran, nemoćan samo stoji po strani. Jednom riječju – on je sa svima na distanci.

Zašto?

Zato što od zla još uvijek se nije distancirao!

Doseljenik je zaboravio da je iseljenik i stranac na ovom svijetu. Pa ne umije, ne zna ili možda svjesno neće da se od zla iseli. Zato je depresivan, stresan i agresivan.

Pravi iseljenik je onaj ko se je od zla distancirao. (Hadis)

Od kad se računa da je čovjek počeo živjeti?

Od trenutka kada se preporodio, a ne od kada se rodio. Onda kad je za drugog i drugi svijet počeo iskreno i najozbiljnije računati i onda od kad se je od svakog svjesnog zla i nepravde iselio.

Inače, mrtvi su oni koji žive svoju računicu na račun stranke.

Kakav je to trenutak pravog iseljenika?

To je trenutak u kojem čovjek shvati da je ništa i da ne posjeduje ništa.
To je briga o svakoj duši.
To je stanje u kojem mu niko ne može ništa.

Zato su ashabi/prijatelji posljednjeg Božijeg Poslanika, s.a.v.s., počeli računati vrijeme od trenutka kada su se iselili od svega negativnog i od mjesta gdje dominiraju zlo i nepravedan odnos prema čovjeku.

Međutim, čovjek hoće da je sila i da mudruje.

Jedan od poslanika reče: „Uistinu, ja selim svome Gospodaru, On je, doista, Silan i Mudar“. (Ankebut, 26)

Ko se od zla nije iselio, u njemu se nemir naselio.

Nema prijateljstva u kojem prijatelj od zla se nije iselio, makar se i Bogu molio.

Svevišnji Allah veli: „…. a oni koji vjeruju, a ne iseljavaju se, vi nemate ništa od njihovog prijateljstva, sve dok se ne isele…“ (El Enfal, 72)

O, plemenite duše, sve, dobro i loše dešava se u ovom trenutku. Biraj sebi najbolji. Živimo u trenucima u kojima se brzo sa ovog svijeta seli i u ovom trenutku je već neko preselio.

Prije nego odselimo, priznajmo svoju slabost i grijeh prema Gospodaru i ljudima, bit ćemo priznati na oba svijeta.

Ako bićem priznamo da nam je sve od Njega dato, pa i ovaj trenutak, i to samo da se istinski ostvarimo, onda ćemo sve u datom trenutku razumijeti.

Ko se od zla ne iseli, on se lažno veseli.

Svi sa svojima i voljenima vječno veseli bili! I neka nam 1443. hidžretska/iseljenička godina sija neopisivim trenucima”, napisao je hafiz Bugari u svojoj poruci.

Copyright © 2020-2023 Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj - Džemat Wiesbaden