Potpisan ugovor o kupovini administrativnog sjedišta Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj

Danas je u Frankfurtu svečano potpisan ugovor o kupovini administrativnog sjedišta Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, kojim će IZBNJ kao krovna organizacija, dobiti upravnu zgradu u svome vlasništvu. Ugovor o kupovini objekata u ime IZBNJ potpisao je predsjednik Zajednice mr. Zenahir Mraković, a ovom sigurno jednom od najvažnijih događaja za Krovnu zajednicu, prisustvovali su i drugi članova Izvršnog odbora.

Zgrada se nalazi u Frankfurtu, centralnom evropskom komunikacijskom čvorištu i lahko je dostupna svim prijevoznim sredstvima. Sastoji se od ukupne korisne površine oko 550qm, od koje će jedan dio biti preuređen za potrebe buduće centrale Zajednice.

Cijena objekta iznosi dva miliona eura sa pratećim troškovima, a sredstva su obezbjeđena iz namjenskih i tekućih rezervi Zajednice, dio sredstava je preuzeo Rijaset IZ u Bosni i Hercegovini, a dio sredstava su u vrlo kratkom vremenskom periodu obezbjedili džemati u sklopu IZBNj, čime su još jednom pokazali svoju privrženost Zajednici, ali i opredjeljenost za institucionalno jačanje svoje Zajednice, time i samih džemata. Vlastite prostorije, koje će više odgovarati potrebama budućeg sjedišta IZBNJ, zasigurno će umnogome doprinijeti, boljoj i kvalitetnijoj usluzi Krovne zajednice prema džematima. O samome današnjem činu potpisivanja ugovora za buduće sjedište IZBNJ, predsjednik Izvršnog odbora, Zenahir Marković je izjavio: ”Ovo je za nas jedan poseban dan i za Islamsku Zajednicu Bošnjaka u Njemačkoj važan historijski momenat koji smo svi zajedno dugo isčekivali. Drago mi je da nakon nepune tri decenije Zajednica kupovinom upravne zgrade stiče sigurno i stabilno tlo pod nogama koje je važan temelj za njen budući rad.

Koristim priliku da se zahvalim imamima, predsjednicima džemata, članovima Skupštine IZBNJ kao i mnogim članovima džematskih odbora, bez čije podrške ovo ne bismo mogli realizirati. Svi oni su pokazali izrazit entuzijazam i nesebično pomogli da danas možemo potpisati ugovor o kupovini.

Pred nama je, naravno, još puno posla s obzirom da jedan dio finansiramo kroz pozajmice naših džemata. Ali čvrsto vjerujem u velikodušnost i samoodricanje naših ljudi kada su u pitanju vakufski projekti i siguran sam da ćemo upornim, iskrenim i poštenim radom, a što su karakteristike koje garantuju bereket i Božiju pomoć, ovaj objekat vrlo brzo i otplatiti ako Bog da.”

Centrala Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj je inače do sada bila smještena u iznajmljenim prostorima naših džemata i to prvo u džematu Kamp-Lintfort, a kasnije u prostorijama džemata Wiesbaden.

Predsjednik Skupštine IZBNJ Edin Atlagić je ovom prilikom izjavio: “Od velikog je značaja da će naša Zajednica u Njemačkoj konačno dobiti svoje administrativno sjedište i na taj način postati još bolje vidljiva u našoj državi i našem društvu. Čestitam pripadnicima IZ Bošnjaka u Njemačkoj i svima onima koji su dali doprinos da se ovaj projekat uspješno realizira.”

Dr. Halim ef. Alibašić glavni imam Islamske Zajednice Bošnjaka u Njemačkoj kazao je kako je izuzetno zadovoljan realizacijom ovoga vrlo važnog projekta za IZBNJ, kao i kapacitetom koji  sam objekat posjeduje: ”Svako institucionalno jačanje Zajednice je od presudne važnost za njenu budućnost i budućnost novih generacija koje ovdje odrastaju. Taj posao će se ovim činom uveliko moći bolje planirati i razvijati.”

Realizacija ovoga projekta u zajedničkoj suradnji krovne organizacije IZBNJ, džemata koji djeluju u njenom sastavu i Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini, na najbolji način je pokazala snagu i jačinu sistemskog i institucionalnog jedinstva Zajednice.

Svim članovima IZBNJ i ostalim muslimanima čestitamo ovaj izrazito važan događaj, da kao njihov vakuf bude im na usluzi i na koristi cjelokupnom društvu.

Izvor: Igbd.org

Copyright © 2020-2024 Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj - Džemat Wiesbaden. Developed by Visualis.