Ramazanska poruka za 2020/1441.: Fahrudin ef. Džinić, gl. imam Medžlisa IZ-e Frankfurt

Draga braćo i sestre, poštovani imami, predsjednici džemata i članovi džematskih odbora Medžlisa Frankfurt, poštovani članovi i pripadnici Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, drage naše džematlije.

Večeras sa zalaskom sunca, otvaraju se vrata Dženneta a zatvaraju vrata Džehennema i šejtani bivaju okovani. Otvaraju nam se kapije Allahove milosti i u susret nam dolazi mubarek mjesec ramazan, tiho i blago milujući naše griješne duše i kao da nam govori: Došao sam da vas očistim i učvrstim, oplemenim i ohrabrim, obradujem i ispunim obećanje vašeg Gospodara, da će vaše dove biti primljene, potrebe ispunjene i da će se vaše stanje sigurno popraviti i srećnim vas učiniti. Došao sam vam kao vjesnik i donosilac radosne vijesti da je Allahova milost veća od njegove srdžbe i od vaših grijeha.

Dragi sljedbenici Objave,

Nema boljeg gosta koji nas može obradovati i osnažiti u vremenima teških iskušenja. Ramazan je neiscrpno vrelo snage, dobrote, sigurnosti i sreće. Zato je naša prva ramazanska zadaća, otvaranje vrata naših duša i srca, da u njih uđe sjeme dobrote i ljubavi kao i poruka i nur Objave. U Ramazanu je počela objava Kur’ana, najvećeg putokaza ljudima, jasnog dokaza pravog puta i razlikovanja dobra od zla. U njemu je ponuđen put svakom insanu do istinskog uspjeha i vječne sreće. U ramazanu Allah povećava svoj bereket, zadovoljstvo i napredak svojim robovima, prati naše nadmetanje u činjenju dobrih djela i posebno za njih nagrađuje.

Draga postači,

Ramazanski dani su dani posta, uzvišenog ibadeta koji štiti vjernika od nemorala, razvrata, nasilja i nepravde. Ibadet posta uči čovjeka da savlada svoj egoizam i pohlepu. Post je uzvišenje duše postača i hrana koja mu osvježava osjećaj stalnog Božijeg nadzora i tako povećava stid. A stid je dio imana.

Veliki Hasan el-Basri nas savjetuje kada nam kaže: „Nek znaš da su uz tebe dva plemenita meleka, koji te stalno prate. Tvoj jezik je njihovo pero a tvoja pljuvačka je tinta. Pazi šta pišeš po srcima ljudi.“

Velikan naše književosti, pisac rahmetli Nedžad Ibrišimović, koji je svojim riječima slao snažne poruke ovako je pisao o ramazanu.

„U kojim se to dvorima muslimanska duša može tako ozariti, u kakvim i čijim to blistavim palatama muslimanska duša može progledati jasnim, bistrim pogledom? Samo u dvorima i palatama ramazana! U kojim to sarajima ima toliko sjaja, ushićenja, predanosti i radosti? Samo u sarajima ramazana. A gdje su ti saraji? U muslimanskoj duši postača. Postač je car! Samo on ima bogatstva svijeta. Samo on vidi ljepotu dunjalučkih bereketa!

Samo se on može nadati vječnom oprostu. Samo on jaše na čelu konjice poljanama pravde!“

Cijenjena braćo i sestre,

Uz molbu Uzvišenom Gospodaru da ovaj Ramazan u miru i zadovoljstvu s lahkoćom ispostimo, ne zaboravimo da je ovo mjesec u kojem Allah posebno prima naše dove. Nemojmo biti nemarni, već se često obraćajmo Allahu dovom. Učitelj svijeta Muhammed a.s. je rekao: „Allah je ljut na onoga ko od Njega ništa ne traži.“ (Ahmed 2/442).

Gospodaru naš, Ti znaš da mi imamo iskrenu želju da se vrata naših džamija ponovo otvore, da u njima naši safovi budu ispunjeni do posljednjeg mjesta i da naša lica zablistaju ramazanskim nurom.

Zato te Gospodaru naš, molimo salavatom i selamom na Tvog miljenika Muhammeda a.s., da ispuniš naše želje i primiš naše dove.

Učini nās, da budemo radost svojoj porodici, zajednici i okruženju. Ne dozvoli da tuga ovlada našim srcima. Ne dozvoli da ostanemo bez radosti, sreće i tvoga zadovoljstva.

Od tebe molimo, Allahu, salavatom i selamom na Tvog miljenika Muhammeda a.s., bolesnima podari zdravlje, sačuvaj nās, naše porodice i džemate od iskušenja koja vode u zabludu.

Gospodaru naš, učini nās i naše mjesto življenja sigurnim, mirnim, darežljivim, berićetnim, spašenim i odanim Tebi. Amin ja Rabbel-ālemin.

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN
Fahrudin ef. Džinić, glavni imam Medžlisa IZ-e Frankfurt

Copyright © 2020. Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj - Džemat Wiesbaden