Ramazanska poruka za 2021/1442.: Fahrudin ef. Džinić, gl. imam Medžlisa IZ-e Frankfurt

Draga braćo i sestre,

poštovani imami, predsjednici i članovi džematskih odbora Medžlisa Frankfurt, poštovani članovi i pripadnici Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, drage naše džematlije, esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Večeras nam sa zalaskom sunca dolazi mubarek mjesec ramazan. Mjesec o čijim blagodatima nije moguće izreći sve riječi i pobrojati ih. Poslanik a.s. je rekao: „Da moj ummet zna koliko u Ramazanu ima dobra, poželio bi da čitava godina bude ramazan!”

Sve ranije genarcije muslimana ramazan su dočekivale sa radošću i posebnom pažnjom. Zato se radujmo i budimo zahvalni Uzvišenom Allahu dž.š. što nam je omogućio da dočekamo još jedan ramazan. Mnoga naša braća i sestre, drage osobe i prijatelji ovu priliku nisu dočekali jer su, Allahovom voljom, preselili na bolji svijet. Vratili su se svome Gospodaru i oni sada sigurno bolje znaju vrijednost ovog mjeseca nego mi koji ga dočekujemo.

Allahov poslanik Muhammed a.s. je rekao: “Kada nastupi mjesec ramazan, tada se otvore vrata dženneta, a zatvore vrata džehennema, i šejtani se okuju!”

Draga braćo i sestre,

ramazan će nam večeras otvoriti vrata dženneta, za svakoga ko se nada milosti, prizna svoje grijehe i sabosti i za njih se kaje i traži oprosta od Allaha dž.š.  Ramazan će zbog nas zatvoriti vrata džehennema, želeći nas sačuvati vatre i velike patnje. Pa kada je to tako, iskoristimo priliku. Zato se vrijedi žrtvovati i investirati svoj život, vrijeme i imetak, radi postizanja velikog uspjeha.

Ramazan nam dolazi da bi naša forma dobila suštinu, da naše znanje, riječ i djelo postanu Allahov instrument za ljepši životni ambijent i da misao dobije smisao, da čisto i jasno vidimo naše ciljeve prema kojima hodimo.

U ramazanu nema ništa a da zato nećemo biti nagrađeni. U njemu namjerno ostavljamo hranu, piće, spolno uživanje, ružan govor, loše navike i ponašanje. A nagrada je za to kod Uzvišeneg Allaha dž.š. Poslanik a.s. je rekao „Ko mjesec ramazan provede u postu, izvršavajući Allahovu naredbu i računajući da će za to biti nagrađen, bit će mu oprošteni svi raniji grijesi!”

Dragi postači, braćo i sestre,

budimo u ramazanu bolji insani, oplemenjeni duhovnim bogatstvom i obiljem Allahovih blagodati. Činimo puno dobrih djela i ispunimo sve ramazanske dužnosti. Iz svojih imetaka, izdvojimo ono što drugima pripada. Obradujmo i pomozimo one koji su u nevolji.

Susretnimo se sami sa sobom i izvagajmo količinu svojih dobrih i loših postupaka. Budimo iskreni i strogi prema sebi, a blagi i darežljivi prema drugima. Zaboravimo mahane koje tražimo kod drugih: naših komšija, rođaka, prijatelja i poznanika. Sačuvajmo svoje jezike ružna govora. Sve ljude uvažavajmo, prilazimo im s poštovanjem, uvažavanjem i prihvatajmo ih onakvima kakvi jesu, a dovu Allahu učimo da postanu onakvi kakvim ih Uzvišeni želi vidjeti.

Pomirimo se ako smo u zavadi s drugima. Učinimo mi prvi korak i budimo u tome hrabri. Smekšajmo naša srca prema svakome. Budimo od onih koji doprinose da među vjernicima i svim ljudima vlada ljubav, razumjevanje i solidarnost.

Učvrstimo naše džemate i Islamsku zajednicu. Ne zaboravomo našu domovinu i rodni kraj. Ne dajmo da se klica razdora među nama širi i razvija. Okupljajmo ljude, a ne budimo razlog njihova udaljavanja. Neka naše bratstvo, solidarnost i zajedništvo budu primjer drugima. Prevaziđimo sitne ovodunjaluče i druge razlike među nama.

Cijenjena braćo i sestre,

Ne zaboravimo da je ovo mjesec u kojem Allah posebno prima naše dove. Nemojmo biti nemarni, već se često obraćajmo Allahu dovom. Molimo Allaha ponizno i svoju vjeru živite ponosno. Takvima će Allah biti milostiv i grijehe oprostiti.

Molim Uzvišenog Allaha dž.š. da ovaj Ramazan sa svojim porodicama s lahkoćom ispostimo u miru i zadovoljstvu Uzvišenog Allaha dž.š. Amin ja rabbel-alemin.

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN
Fahrudin ef. Džinić, glavni imam Medžlisa IZ-e Frankfurt

Copyright © 2020-2024 Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj - Džemat Wiesbaden. Developed by Visualis.