Ramazanska poruka za 2023/1444.: Fahrudin ef. Džinić, gl. imam Medžlisa IZ-e Frankfurt

Draga braćo i sestre,

poštovani imami, predsjednici i članovi džematskih odbora Medžlisa Frankfurt,
poštovani članovi i pripadnici Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj,
drage naše džematlije, esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu.

 Allahov poslanik Muhammed a.s. je rekao:

„Kada nastupi mjesec ramazan, tada se otvore vrata dženneta, a zatvore vrata džehennema, i šejtani se okuju!“

Ramazan će večeras otvoriti vrata dženneta, za svakoga ko se nada milosti, prizna svoje grijehe i slabosti i za njih se kaje i traži oprosta od Allaha dž.š. Ramazan će zbog nas zatvoriti vrata džehennema. Zato se vrijedi žrtvovati i investirati svoj život, vrijeme i imetak, radi postizanja velikog uspjeha. U ramazanu nema ništa a da zato nećemo biti nagrađeni. U njemu namjerno ostavljamo hranu, piće, spolno uživanje, ružan govor, loše navike i ponašanje. A nagrada je za to kod Uzvišeneg Allaha dž.š. Poslanik a.s. je rekao „Ko mjesec ramazan provede u postu, izvršavajući Allahovu naredbu i računajući da će za to biti nagrađen, bit će mu oprošteni svi raniji grijesi!”

Dragi postači,

budimo u ramazanu bolji insani, oplemenjeni duhovnim bogatstvom i obiljem Allahovih blagodati. Činimo puno dobrih djela i ispunimo sve ramazanske dužnosti. Iz svojih imetaka, izdvojimo ono što drugima pripada. Obradujmo i pomozimo one koji su u nevolji. Susretnimo se sami sa sobom i izvagajmo količinu svojih dobrih i loših postupaka. Budimo iskreni i strogi prema sebi, a blagi i darežljivi prema drugima. Zaboravimo mahane koje tražimo kod drugih: naših komšija, rođaka, prijatelja i poznanika. Sačuvajmo svoje jezike ružna govora. Sve ljude volimo, prilazimo im s poštovanjem, uvažavanjem i prihvatajmo ih onakvima kakvi jesu, a dovu Allahu učimo da postanu onakvi kakvim ih Uzvišeni želi vidjeti.

Pomirimo se ako smo u zavadi s drugima. Učinimo mi prvi korak i budimo u tome hrabri. Smekšajmo naša srca prema svakome. Budimo od onih koji doprinose da među vjernicima i svim ljudima vlada ljubav, razumjevanje i solidarnost. Učvrstimo naše džemate i Islamsku zajednicu. Ne zaboravimo našu domovinu i rodni kraj. Ne dajmo da se klica razdora među nama širi i razvija. Okupljajmo ljude, a ne budimo razlog njihova udaljavanja. Neka naše bratstvo, solidarnost i zajedništvo budu primjer drugima. Prevaziđimo sitne ovodunjalučke i druge razlike među nama.

Cijenjena braćo i sestre,

Molimo Allaha ponizno i svoju vjeru živimo iskreno. Takvima će Allah biti milostiv i grijehe oprostiti. Uzvišenog Allaha dž.š. molim da ovaj ramazan u miru i Allahovom zadovoljstvu sa svojim porodicama s lahkoćom ispostimo. Amin ja rabbel-alemin.

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN
Fahrudin ef. Džinić, glavni imam

Copyright © 2020-2023 Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj - Džemat Wiesbaden