Ramazanska vaktija džemata Wiesbaden za 2023. godinu

Prema takvimu Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj zalaskom sunca u srijedu, 22. marta nastupa mubarek mjesec Ramazana, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u četvrtak, 23. marta.

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je naređen 2. godine po hidžri (624.). Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama. Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara koji nekad ima 29 a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno, postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Džemat Wiesbaden i ove godine tradicionalno svim svojim džematlijama i prijateljima poklanja vaktiju povodom svetog mjeseca ramazana. Printano izdanje možete preuzeti u našoj džamiji, a elektronsko klikom ovdje.

Copyright © 2020-2024 Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj - Džemat Wiesbaden. Developed by Visualis.