Jubilej 25 godina rada i djelovanja džemata Wiesbaden

Neki događaji, naoko tamo neki tuđi, i za nas sporedni, i ne naročito važni, nakon što ih doživimo, znaju potrajati u nama, u našim dušama, u srcima i sjećanjima neobično dugo neprekidno nas podsjećajući i vraćajući nas natrag ka njima. Takav jedan događaj koji je i onog najhladnijeg uspio razgaliti i razniježiti, i dirnuti ga do ganuća, pa i do suza, dogodio se u subotu uvečer, u Wiesbadenu, 15. decembra, ove na zalasku 2018. godine.

Kada smo, nakon prevelike gužve u saobraćaju i malog zakašnjenja, ušli u dvoranu zatekli smo blizu petsto prisutnih, svečano odjevenih muškaraca i žena, djece i omladine ozarenih lica i širokih osmjeha okupljenih na jednom mjestu da sa svojim imamom, džematskim rukovodstvom i gostima proslave punih 25 godina života, rada i djelovanja svoje Zajednice – Džemata Wiesbaden. Milina je u duši, i puno je srce, kada se gleda u taj najdraži i najmirišljiviji buket koji se da vidjeti. Nije džaba rečeno da je najljepši ukras džamije skup vjernika i vjernica u pobožnom zanosu. Ova puna Gradska dvorana nije bila džamija, ali ove noći zračila je toplinom i mirom jedne džamije. Gradska dvorana u dijelu Grada Erbenheim u Wiesbadenu bila je u svečanom ruhu. Dominirao je veliki pano sa dobrodošlicom i sloganom ‘25 godina zajedno u ljubavi, povjerenju i razumijevanju!’

Jednom sam, slušajući i pamteći, u džamiji, riječi jedog ostarjelog imama čuo i ovo: ‘Džemat i imam, usklađeni, zajedno živeći, postupno, s godinama, počinju ličiti jedan na drugoga.’ I upravo to se dalo u svakom pokretu i izgovorenoj riječi zapaziti, to da su Imam i Džemat postali jedno. Stoga je aktuelni predsjednik g. Almir Handanović značajno naglasio da je u proteklih 25 godina imam ef. Fahrudin Džinić ‘bio na čelu Zajednice’ sa svojim džematom i saživio se sa njim djelujući ‘od samog osnivanja pa do danas’. Podvukao je još da su njegovi prethodnici veoma zaslužni jer su u godinama osivanja i udaranja temelja Zajednici,  a posebno g. Adnan Džonlić kada se 2011. godine ušlo u kupovinu Zgrade vakufa. Godine, 2016. Sadašnji Predsjednik dobio je zadaću, ali i čast da stoji na čelu Odbora kroz koji su do danas u proteklih četvrt stoljeća djelovale četrdesetčetiri osobe.

Najbolje i najupečatljivije dojmove o tome šta znači Džamija i Džemat za osobu ostavile su riječi g. Almase Ramičević – Özkan koja je prikazala vlastito stasavanje i život svoj posve povezan sa džematom kao izvorom duhovne snage, nadahnuća, i ljubavi. I ove svečane večeri tih, odmjeren, blag, vedar i nasmijan Fahrudin ef. stajao je u pročelju, kako to i dolikuje imamu, i domaćinski je toplo primao svoje džematlije i goste da ove večeri proslave zajedničkih dvadesetipet godina! Uz Imam ef, neprekidno, zajedno s njim, neumorna je njegova supruga Jasmina – hanuma i njihovi sinovi. Fahrudin ef je to lijepio iznio u svome obraćanju zavlan Allahu na pozivu imama, roditeljima na odgoju, porodici na podršci, i grupi najvjernijih džematlija za koje je rekao da će i pred Allahom Milostivim svjedočiti o njihovoj dobroti, što smo popratili dirnuti, sa suzama u očima.

A sve prisutne i goste posve šarmantno, sa ukrasima ponekog prevedenog stiha ilahije, kroz trosatni program, proveo nas je mladi doktorant Adem ef Hasanović.

Ispred Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj skupu se obratio Muftija ef Pašo Fetić. On je u svom kratkom, ali jezgrovitom obraćanju naglasio Bošnjačku notu strpljivosti i dobrote koju naš narod neprekidno iskazuje. Iako najviše stradali u protekloj agresiji najspremnije i najiskrenije pružamo raširene ruke svojim komšijama kako u Domovini, tako i ovdje, kao i narodu zemlje domaćina. Završio je sa savjetom da ovim putem nastavimo hoditi, i dalje je rekao da ustrajavamo na međusobnom povjerenju na kojem leži i brak i porodica, i komšiluk i džemat.

Podpredsjednik Sabora IZBNJ Asim ef Jelovac istakao je pozitivne strane integrisanja gdje se niti Zajednica, a niti pojedinac ne gube u svome temeljnom identitetu pripadanja svojoj vjeri, naciji i kulturi, i istovremeno sebe potvrđuju kroz dobro djelo i pozitivan primjer u društvu.

U svojim pozdravnim obraćanjima predstavnici Katoličke crkve gospoda dr. Frank van der Velden i Roland Büskens, kao i predstavnici Evangelističke crkve g. Andreas Günther i Jevrejske zajednice g. Jakob Gutmark izrazili su svoja zadovoljstva da Imam i Džemat svoju orijentaciju rada za dobrobit i drugih izvan vlastite zajednice ne drže kao isprazne riječi nego posve predano i uporno rade na isticanju onoga što vjerske zajednice čini bliskima a ne udaljenima jedne od drugih. Ovo je i u dnevnom listu ‘Wiesbadener Kurier’ istakao novinar Alexander Michel koji je objavio tekst pun pohvala posvećen Jubileju Džemata.

Jubileju su se odazvale i druge visoke ličnosti, g.  Ševket Zukić, Koordinator za vakufe pri IZBNJ, g. Sulejman Spahić, Referent pri Mešihatu, i Ishak ef Alešević u ulozi Predsjednika Medžlisa Stuttgart, te džematski imami Ahmed ef Kajošević iz Džemata IKC Frankfurt, Amel ef Premtić iz Džemata Darmstadt, i Sead ef Šećović iz Džemata Limburg.

Završetak je bio u znaku dodjele priznanja, zahvalnica i poklona. Uskoro, svaki od gostiju imao je u rukama poneki dar podsjetnik na Jubilej ali i izraz zahvalnosti Džemata. Posebno lijepi darovi bile su umjetničke fotografije motiva iz Bosne. Džemat je svome Imam ef dodijelio posebno lijep dar: Odlazak na Umru u predstojećim praznicima.

Da bi atmosfera u dvorani bila opuštenija pauze između nastupa popunjavao je dobro uvježban Džematski hor ilahijama i kasidama, dok je Kulturno-umjetničko društvo svojim folklornim igrama, dobrom uvježbanošću, i predivnim kostimima ostavljalo prisutne bez daha. Posebnu ljepotu cjelokupnom ugođaju davao je glas opernog pjevača, umjetnika Latifa Močevića uz pratnju na klavijaturi Harisa Kartala i violinistice Nejre Kovač. Močević je osim nekoliko numera sevdalinki zabavio najmlađe spletom dječijih pjesmica koje su s njim uz igru pratili oduševljeno najmlađi.

Copyright © 2020-2024 Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj - Džemat Wiesbaden. Developed by Visualis.